Primaria Comunei
Avram Iancu
Înapoi la:HomeSunteţi la:COMUNA
str. Principală, nr. 167 +40 0259.391.092 primaria@primaria-avramiancu.ro
 
 
 
 
 
 
Consultare
Taxe şi impozite
ON - LINE
Comuna noastra
e-Formulare
Comunicate de Presa

Consultare Taxe şi impozite ON - LINE

Comuna noastra

e-Formulare

Comunicate de Presa

LocalizareModificată în : 01.02.2014

 

Amplasarea comunei
Comuna Avram Iancu, una din aşezările tipice ale judeţului Bihor şi ale ţării noastre, este aşezată în extremitatea de sud-vest a judeţului Bihor. În vest ea este delimitată de graniţa de stat cu Ungaria, la est-nord-est de comuna Ciumeghiu, iar la sud şi sud-est se învecinează cu judeţul Arad, prin intermediul comunelor Zerind (sud-vest) şi Mişca (sud-est).
Comuna Avram Iancu este constituită din trei sate¬¬ Avram Iancu în partea centrală, care reprezintă reşedinţa de comună, satul Tămaşda în partea de sud-est şi Ant spre sud-vest la graniţă cu Ungaria.
Administrativ-economic, comuna Avram Iancu este situată la aproximativ 58 km de reşedinţa judeţului, municipiul Oradea, în câmpia joasă de divagare a Crişurilor, pe şoseaua naţională DN 79 Oradea- Arad.
De asemenea este situată la aproximativ 620 de km. distanţă de Bucureşti capitala ţării, fiind la o distanţă egală de alte două oraşe din Câmpia crişurilor, Salonta şi Chişineu Criş, de aproximativ 18 km.
Faptul că este situată într-o zonă deschisă cu relief monoton de câmpie, dă un caracter aparte, adăugându-se elementele ape, soluri şi cele biogeografice.
 
Caracteristicile geografice
În fundamentul câmpiei din zona comunei Avram Iancu se gaseste soclul cristalin scufundat al masivului Tisia, care apare la zi doar la extremitatea estica a Depresiunii Panoice, reprezentat prin muntii Codrului si Magura Simleu. Petrografic fundamentul cristalin este alcatuit din micasisturi, cuartite si calcare cristaline.
În întreaga Câmpie a Crisurilor exista un sistem de falii foarte vechi de vârsta paleozoica, care au generat pe alocuri aparitia unor izvoare termale spre est. Întreaga regiune, deci si a zonei Avram Iancu a suferit etape de evolutie materializate printr-o succesiune stratigrafica diferita preneogena, neogena si cuaternara, etapa când se formeaza câmpia actuala, când apare si se dezvolta relieful actual.
Principala forma de relief a comunei este câmpia, câmpie joasa care coboara în trepte de la est spre vest, situatie pusa în evidenta de valorile hartii hipsometrice. Analizând aceasta harta rezulta ca altitudinile cele mai mari nu depasesc 100 de metri, iar cele mai mici nu coboara sub 80 de metri. Astfel cele cele mai mari altitudini sunt în extremitatea de est cu hotarul Sura de apriximativ 96 de metri, la est de satul Tamasda, iar cele mai mici valori altrimetrice sunt în extremitatea vestica în jur de aproximativ 82 de metri.
Relieful se caracterizeaza prin larga dezvoltare a luncii Crisului Negru, care datorita înclinarii mici, formeaza numeroase meandre, difluente, despletiri si cursuri parasite.
Câmpia este strabatuta de o întreaga retea de canale care contribuie la fragmentarea reliefului, densitatea fragmentarii având valori cuprinse între 0,51-0.7 km². Cea mai puternica fragmentare este în zona de convergenta a Teuzului cu Crisu Negru, unde gradul de meandrare este pronuntat si unde sunt numeroase cursuri parasite. Aici separarea interfluviilor joase si plate este facuta de vâlcele si de vaile Crisurilor, Teuzului, cera de multe ori sunt transpuse în relief prin sectoare de vai parasite cu sau fara apa.
Aceasta valoare crescuta a densitatii fragmentarii a fost accentuata în ultimul secol de catre oameni prin saparea a numeroase canale colectoare sau de irigatii. Dintre canale cele mai cunoscute sunt: Canalul Colector al Crisurilor care strabate partea de est a comunei, cabnalul Foca, care leaga pârâul Foca si trece pe teritoriul ungar, iar spre nord o mare fragmentare a reliefului poarta pârâul Ghepes si Viroaga Ghepes, care sunt foarte meandrate. Valorile energiei reliefului exprima profunzimea pâna la care a patruns eroziunea pe verticala care este între 0-3m si care pe alocuri dau aspectul de santuri umplute cu apa.
Un alt element morfologic este gradul de înclinare, dominanta fiind forma orizontala cu înclinare foarte slaba, nedepasind 0,8%. Exista un raport strâns între altimetrie, grad de înclinare si energia reliefului.
 
Organizarea administrativa
Comuna Avram Iancu este alcatuita din trei sate. Acestea sunt :
- Satul Avram Iancu, care este si resedinta de comuna, aici gasindu-se si Primaria;
- Satul Tamasda, care a fost resedinta comunei, fapt ce ne arata ca si azi înscrierile în Cartea Funciara sunt facute pe localitatea Tamasda;
- Satul Ant.
 
Informatii cu privire la legaturile cu diferite mijloace de transport
Deoarece resedinta comunei este strabatuta de soseaua nationala DN 79 Oradea - Arad, zilnic, numeroase microbuze strabat satul Avram Iancu si deci fac legatura dintre acesta si Oradea sau Arad. De asemenea, prin satul Tamasda trece calea ferata care face legatura feroviara dintre Oradea si Arad.
 

 

 
Ultimele pagini vizitate de dvs: